Resepi Sup Ekor pedas ( sumber: Majalah Rasa )
4oo gm ekor lembu
1.25 lter air
4 sudu makan minyak masak
2 batang serai
2 tangkai ketumbar
2 sudu bawang goreng
jus limau nipis secukupnya ( resepi asal tak letak )
Bahan kisar
8 biji bawang merah
2.5 cm halia
3 ulas bawang putih
4 tangkai cili kering
3 sudu teh lada hitam
3 sudu teh ketumbar
2 sudu teh jintan manis
2 sudu teh jintan putih
garam
Cara penyediaan
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga berbau harum.
2. Kemudian masukkan air rebusan daging dan juga serai. Biar mendidih untuk seketika.
3. Setelah itu masukkan sup ekor yang telah direbus dan didihkan dengan api perlahan selama 20 minit.
4. Keluarkan minyak yang terdapat dibahagian atas sup, masukkan jus limau, sesuaikan rasa dan taburkan dengan daun ketumbar serta bawang goreng diatasnya.
5. Sedia untuk dihidangkan.
Mahu lebih banyak resepi..... sila layari Potret Kasih!!! Kat Potret kasih banyak lagi resepi resepi yang menarik...... Jom gi sana!!!!
No comments:
Post a Comment