Bahan-bahan ( seisi keluarga )
2 cawan santan
1 cawan tepung beras
secubit garam
daun pisang di layang skit ke ats api kecil
1 helai daun pandan (disimpul) - ni tambah sdri
utk inti;
2-3 keping gula melaka
1/2 biji kelapa parut - amik yang putih saja
4 sudu tepung pulut
sehelai daun pandan disimpul
Cara-cara
1. Kelapa yang di parut (bahagian putih sahaja) dimasak bersama gula melaka dan daun pandan sehingga kering. Bulat-bulatkan dan golek di atas tepung pulut. Ketepikan dahulu.
2. Bancuh tepung beras bersama santan dan masukkan sedikit garam. Kacau hingga separuh masak. Ambil dua sudu besar bancuhan tepung dan letakkan di atas daun pisang. Letakkan inti dan tutup dengan dua sudu lagi tepung. Tutup daun pisang dan lipat kedua-dua hujung daun. Kemudian kukus selama 15-20 minit
No comments:
Post a Comment