Saturday, December 12, 2009

Kalimah 'Allah' di Atas Potongan Daging

Kisah ni berlaku ketika aku bertugas sebagai penyelia di salah sebuah pasar raya ternama 3 tahun lalu. Waktu itu aku bekerja di bahagian Back Office iaitu di bahagian penerimaan barang. Biasanya sebelum barang-barang masuk dari pembekal Department di bawah seliaankulah yang akan memeriksa kualiti dan kuantiti barangan sebelum ia di bawa ke floor jualan untuk di jual kepada pelanggan.

Untuk barang basah seperi daging, ikan, buah-buahan dan sebagainya juga tidak terkecuali di bawah pengawasanku. Daging yang di terima daripada supplier dalam bentuk sejuk beku yang masih belum di potong.Dan sesiapapun tidak menyangka ada sesuatu yang pelik di dalamnya. Setelah selesai di periksa, Ia di bawa ke department Fresh untuk di proses, dipotong, dibungkus dan dilabelkan sebelum dijual kepada pelanggan.

Di dalam bilik pemprosesan, sedang daging tersebut di potong, tiba-tiba .......... satu department riuh!!!!!!!!

Betul ke ni Faizul...akak tak percayalah! salah tengok kut!! ujarku,tak percaya perkara ni bila salah seorang staff fresh bercerita kepadaku... Betul kak! saya ada ambil gambarnya.. tengoklah!!! sambil menunjukkan gambar daging tersebut. Malangnya dengan handphone berkamera 1.3 megapixel tidak begitu jelas dan aku tak berpuas hati.........Dagingnya ada lagi tak? tanyaku kepada Faizul!!.... Ada! saya simpan dalam bilik sejuk!!! jawab faizul.

Ok ambilkan gambar semula guna kamera akak lebih jelas... akak nak tengok .... tak puas hati ni! Faizul pun mengikut arahanku dan inilah gambar tersebut... sebenarnya banyak gambar yang di ambil, tetapi tidak jelas kerana tangan orang mengambil gambar tu bergoyang.. nilah gambar yang paling jelas!! Cubalah anda lihat!! betul atau tidak itu kalimah 'Allah'...mungkin kami tersilap kerana kami manusia biasa!!.............

No comments:

Post a Comment